Psala jsem to už včera, ale v momentě, kdy jsem odeslala odpověď, mi spadlo celé připojení. Že by mocné síly Pandory?
Takže znova.
A tak jsem viděla Avatar,...
Byla jsem na něm v IMAXu, a souhlasím s recenzentem z Cinemy, že má smysl jít na to do kina s 3D, nebo nejlíp do IMAXu. S normálním plátnem už je to horší, a absolutně nemá význam si pořizovat DVD nebo to ripnout.
Jak říká můj oblíbený Terry Prattchet: "...a různí efektové". Jsou skutečně úžasný, efektové, o tom žádná. Leč - a teď IMHO - jak si rychle zvykneš na 3D perspektivu, tak stejným způsobem Ti ty efekty za chvíli přestanou připadat zvláštní, protože jsou pořád, celej film, a jdou jeden za druhým. Jednoduše Ti to za chvíli připadá normální.
Děj ovšem, není slabý. Je IMHO slabomyslný. Postavy jednoduchý jak v komixu, takže za chvíli nejenom, že víš, co se stane v příští scéně, ale tušíš, i co řeknou. A říkají občas klasický a strašlivý klišé, například: "Já jsem vědec, já na pohádky nevěřím" - replika umírající lékařky v podání Sigurney Weaver, na ujištění "Dostaneme Tě z toho". To jsem se fakt musela smát. A dále jdem se smála, když modrásci vyrazili proti válečným strojům jak ze SW, mega transformerům a létajícím óbrpevnostem, luky a oštěpy. To už jsem se smála nahlas, k nelibosti postaršího páru vedle mě. Ale jenom se nespokojeně vrtěli, víc si nedovolili, protože oni do toho občas kecali, jak nestíhali chápat (!) a vydatně přitom srkali kolu, a to jsem se zase patřičně nelibě vrtěla já.
Myšlenka, jako většina myšlenek jako takových, ovšem pěkná a správná. Realizace, jako většina pokusů o uskutečnění myšlenky, holt někde jinde.
Ekologie, ničení ekosystémů a přírody vůbec kvůli těžbě, likvidace původních obyvatel,... O.K. Ovšem pokud se mi to předkládá stylem pro debílky (a to beru v úvahu průměrnou americkou kulturní úroveň), a já si
uvědomím, že se mnou režisér zachází jako s debílkem, tak je někde něco strašně špatně.
Můžeš se bavit tím, jak moc všemocná je příroda na Pandoře, jak modrásci vypadají jako američtí, přesněji severoameričtí Indiáni, včetně bojového pokřiku, že by se Vinnetou měl co učit, zápletky a jejich rozuzlení pro děti, ale ten mix superprovedených efektů a primitivního děje (slušně podáno), mně osobně prostě nesedl.
Přesto doporučuju to vidět, jenom to nesmíš brát "vážně", jako třeba Pána prstenů.
Začala jsem citací z Cinemy, a stejně skončím, i když to samo není doslova. Recenzent tam zadoufal, že Oscary, který film jistě dostane, budou jenom za technické provedení a efekty, ne za herecké výkony nebo něco dalšího.
A poslední poznámka: Přes titulky zazněla píseň tak uječená, že jsem okamžitě vyklidila pole (v IMAXu jsou uličky naštěstí tak široký, že projdeš i přes sedící, aniž bys jím šlápla na hlavu), takže jsem chvíli nevěděla, jestli to opravdu byla Céline Dion. Přišlo mi to jako ona, podle barvy hlasu. Ne, nebyla to ona, ale jistá Leona Lewis (never heard). Takže nejspíš další Oscar....
P.S. Ne, nechtěla jsem Tě odradit, stojí zato film vidět, jenom takové menší varování,.... co Tě čeká a nemine.