R. - jediné novinářské světýlko v temné historii českého národa 21. století.... (ehm, ta teatrálnost mě snad do čtvrtka přejde
).
K POCTĚ LADISLAVA SMOLJAKAMálokdo by (i jeho) hry neznal nazpaměť.
/některé jsou trochu upravené/
Já tady stojím, nic nedělám a driftuju? Hele, v životě jsem to nedělal a nikdo mě k tomu nedonutí."
...
"Přemýšlel jsem o tom celou noc a nevidím jiné východisko. Navrhuju sníst psy."
"Ale Karle, vždyť mi žádné psy... jo aha, už rozumím."
"Už je to tady, zešíleli!"
...
"V pondělí povídá učitel, že mu kručí v břiše Já na to, že mám housera a ty, náčelníku, si sám řekl: "To nevadí, zatni zuby a táhni.". V úterý zase lékárník, že by jedl hřebíky. Povídám, že mám housera, zase jste mě odbyli. Ve středu jste už všichni kňučeli hlady a povídám: "Kluci, pořád mám toho housera." No a co řekl náčelník? Jen si vzpomeňte... řekl: "Ještě slovo, bačkoro, a zapíšeme tě do deníku!... ... Prý bačkoro, mám vlka a nestěžuju si."
"Já jsem se jednou tak dojal, že museli vyklidit tělocvičnu."
"Chytří žáci?! Vždyť je to tady samý debil nebo blbeček. No jen se podívejte: debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček... Jenom támhle vzadu, to je snad jediná výjimka, sedí dva blbečci vedle sebe!"
"To je vrchní velitel! Hora se chvěje v základech, národ venku možná krvácí a on nám sdělí, že Vítové si mohou blahopřát!"
....
"Já ho vemu naplocho mečem, ne?!"
"Tu chodbu jsem tajně kopal patnáct let a z okna jsem si vybral směr do toho nejhlubšího lesa. A ona je tu restaurace."
"Inspektor Klečka, ten nemluvil. Ten mě vždycky nejdřív sfackoval a pak teprve řekl: "Jak se jmenuješ, chlape?" "No, každý máme své metody... a svoje pořadí."
...
"Na co byste se ho zeptal vy?" "Jestli ho zavraždil." "Už jste četl moji knihu
Zbytečné otázky v kriminalistice?"
...
"Špatně, Hlaváčku špatně. Jenom žádné zdvořilosti - klidně mu tykejte. Víte, koho máte před sebou? Sprostého vraha!" "No dovolte!" "Přinejlepším sprostého podezřelého..."
"Zrovna jsem doprovázel jednoho kamaráda. Koule mu chudákovi utrhla nohy. A taky - přijde domů k ženě - nechal jí tam samojedinou a našel jí tam samodruhou. Kdyby se tohle stalo mně, tak bych si asi něco udělal. Udělal bych si ze dřeva kyj a zabil bych tě."
"Vítám vás v Grünbachu! Jsou vykoupaní?""Před tvou moudrostí se vše v prach řítí, princ chce vědět, zda se neocitne v ři-... v síti zlého obra, což je otázka dobrá. A zda-li lepší není než-li hned vyjet až po setmění."
"Třikrát jsem u vrchní světnicové Králové urgoval čisté povlečení a když se mi ho konečně dostalo, musel jsem na svou adresu poslouchat taková slova jako kachna, potápka a dokonce bukač!"
"Co chcete, to jsou normální vodní ptáci."
"Tady je ale nutné vědět, že Cimrman má na noze srostlé prsty. Ne všechny, samozřejmě, jenom dva. Prostě mezi palcem a malíkem má takovou blánu."
"Poslyšte, pane šikovateli, to město, co jste teďka říkal..." "České Budějovice?" "Neříkejte to! V Českých Budějovicích by chtěl žít každý... kromě mě, teda!"
"Vždycky když nastala doba švestek, zastavila tady na koleji drezína, vystoupil Nastoupil a jeho haranti."
"Například řídící učitel Sýkora z Liberce. Se vším smířený, nezlobil. Ale pořád - jestli si může vzít slovníky - a já mu povídám: "Pane řídící, co tam s tím..." "Tak aspoň sbírku brouků." Já mu povídám: "Pane řídící, tam si užijete brouků." No, i to jsem mu rozmluvil, ale mezi dveřma - dělám to nerad - jsem ho zběžně prošacoval. Co myslíte, že měl v kapse? Spořitelní knížku, že prej je cestovní... Pánové zapamatujte si to všichni co jste tady: je zakázáno cokoli s sebou brát do hrobu!"
"No jo, já končím. Poslední co dělám je nějaký Ferdinand v Sarajevu. A pak přijde novej, mladej, ale to bude sekáč, pánové. Ne jako já. Ten se nezakecá. Tak tedy nasledanou. Nashledanou."
"Doktor Hugo Myslík onemocněl dokonce i anaserpentní spinózou, to jest nadměrná kučeravost vlny, jež napadá výhradně ovce."