Ještěže ses zapojila, Mariš. Obávala jsem se pouze monologu.
Též jsem nadšená a hořím nedočkavostí, kdy se začnou objevovat první články o natáčení. Zatím bylo pár fotek herců, ale jinak se nic moc neděje. A jak píšeš, stránky o JRRT, které byly poslední roky v kómatu mají možnost zase začít o čem psát. Co se týče premiér, tak pokud se mi naskytne možnost, šla bych i na půlnoční.
*WARNING - následující text je delší než byl prvotní odhad jeho autorky a může vést k opětovnému přečtení knihy případně některé z jejích částí, obsedantně kompulznímu dohledávání informací o filmu na netu a cukání očních (a jiných) nervů*
Ani nevím, kde bych měla začít. Kniha je úžasná, před pár dny jsem se znovu pustila do čtení a to bude hlavní důvod proč chodím denně spát kolem jedné či druhé ráno.
Co se týče filmu tak z těch zvěstí a drbů už mi jde hlava kolem... nejsem ze všech nadšená, ale i tak jsem ráda, že se o filmu hodně mluví.
Vím, že to jako fanoušek sleduješ, takže následující poznámky hlavně píšu aby se dál dalo co rozebírat:
[Předem se omlouvám za anglické názvy, ale raději používám Tolkienův originál. Souhlasím s tebou, že překlady jsou často otřesné a Šmak je toho typický příkladem.]
Na začátku by mohla být opět
předmluva Galadriel (dle drbů) ve stylu prvotní scény ve FOTR. Pokud by to opravdu prošlo, bylo by zábavné slyšet elfa vyprávět příběh trpaslíků. Vskutku dva druhy, kteří jsou povětšinou známy svou neskonalou láskou a úctou k sobě navzájem.
White Council se vší pravděpodobností bude (už byli vybráni herci pro jeho členy)
- bude ukázané jen jeho setkání (McKellen, Lee a Blanchett jsou důvěrně známi z LOTR, ale co ostatní? Círdan byl v trilogii vidět jenom zdálky a to v jedné jediné scéně a Glorfindela nahradili bojovnou Arwen [
hilfe]. Na Radagasta jsem též zvědavá a doufám, že bude zahraný stejně skvěle jako Gandalf a Saruman.) nebo i něco víc?
Necromancer a
Dol GuldurNení vyloučené, že bude ukázaná i tahle bitva. Pokud ano, tak jsem zvědavá zvláště na Galadriel.
Počet trpaslíků je prý neúnosně vysoký a nad divákovi rozlišovací schopnosti (rozuměj "všichni trpaslíci přece vypadají stejně a přes vousy a vlasy toho moc není vidět").
No nevím, řekla bych, že pokud byli diváci schopni rozlišit elfy, kteří ve filmech měli až na výjimky blond vlasy a stejný účes, tak trpaslíci nebudou o moc dramatičtější. Osobně jsem si třeba Gimliho s jiným trpaslíkem přítomným během Elrondovy rady nespletla.
3 TrollsOblíbená scéna, která určitě nebude chybět. Panují mírné obavy z toho, že ani jeden nebude ve scéně mluvit. Osobně myslím, že by si tím PJ nas***l (s prominutím) do vlastního hnízda. I v jeho filmech totiž Bilbo popisuje mluvící trolly a bylo by přinejmenším divné, kdyby ve filmu jen vrčeli či řvali.
Rivendell, Misty Mountains (Sméagol + Great Goblin)O tuhle část velkou starost nemám, jelikož byla krásně ztvárněna už v trilogii. Co se týče skřetů, tak ti šli PJovi od ruky bez potíží.
Jen doufám, že scéna mezi Bilbem a Sméagolem nebude jen o temné předzvěsti války o Prsten. To samozřejmě očekávám, ale i tak mě zajímá jak si poradí s rozdílným přístupem Bilba v Hobitovi a Froda v LOTR k Prstenu a tomu, jak je ovlivňuje. Přeci jen Bilbo během Hobita snášel Prsten daleko lépe. Samozřejmě teorie se v tom různí... Sauron nevěděl o nalezení Prstenu, čím čistší záměry, tím menší vliv Prstenu (dle mě nesmysl vzhledem k Bilbově lupičství
). Jako nejjednodušší vidím to, že Tolkien tehdy ještě neuvažoval o Prstenu stejným způsobem jako později v LOTR.
BeornKe vší smůle zatím pražádné informace až na jméno herce, který ho má hrát. Tahle postava může filmu hodně dát, ale i vzít, pokud bude vypadat příliš pouťově a triviálně. Koneckonců žádná bytost v Tolkienových knihách se mu nepodobá a každý si ho představuje trochu jinak (a to i přesto, že je v knize celkem slušně fyzicky popsaný).
Mirkwood a elfovéNa to jsem opravdu zvědavá... je to jedna z nejtemnějších částí knihy a to počítám i závěrečnou bitvu. Doufám, že bude dostatečně temný a nebude vypadat jako filmový Lórien. A v žádném případě nesmí vynechat pavouky - vždyť tehdy Bilbo dal jméno svému meči a Thorin by neměl čím provokovat krále elfů po svém zajetí.
Podle čísi fotomontáže by Thranduil v podání Davida Tennanta mohl vypadat
takhle. Ne tedy jako někteří lesní elfové z filmového Lórienu. Ti koneckonců nijak výrazně elfsky nepůsobili a Thranduil je navíc v knize popsán tak trochu jako šedý charakter - a to hlavně na začátku při věznění trpaslíků (Na obrázku má sice tmavé vlasy oproti zlatým v knize, ale PJ už v LOTR vyplodil daleko větší změny než barvu vlasů.).
BardJsem si téměř jistá, že Jezerní město a Bard budou prakticky bezproblémové části. Koneckonců třeba obyvatelé Rohanu a Gondoru byli v trilogii zahraní skvěle.
Smaug byl v knize úžasný, ale trochu se bojím toho jak ho nadabují.
Před samotnou
Bitvou pěti armád bych ráda viděla elfy a Barda snažící se domluvit s Thorinem po dobrém. Možná i Bilbovo setkání s Bardem a Thranduilem poté co ho Thorin vyžene. Následně v bitvě nesmí chybět ani Gandalf, Beorn či orli. Pochybuji, že si něco z toho PJ nechá ujít, protože tím by bitva částečně ztratila na epičnosti (sic!) a u amerického filmu se počítá čím epičtější, tím lepší.
Dál se vynořil nápad, že PJ nezakončí film krátce po Bitvě pěti armád, ale ukáže Bilbovu cestu zpět domů poněkud rozšířeněji než bylo v knize. Nemyslím si, že něco takového PJ udělá a budeme ještě rádi, pokud na konci uvidíme dražbu.
Neočekávám, že PJ stvoří věrnou (otrockou) kopii knihy, takže nějaké
změny tam budou. Jsem si jistá, že i na českých fórech se všechny tyhle možné změny řeší, ale přeci jen je trochu rozdíl mezi změnou a drbem (typickým příkladem drbu byla Arwen & Helm's Deep). Samozřejmě drby jsou povětšinou (alespoň doufám
) nesmysly, takže se při jejich čtení na netu spíše bavím.
* výrazně snížený počet trpaslíků - ???
* Itaril - vymyšlený a nejnenáviděnější charakter i přesto, že ve filmu nejspíš ani nebude
* Aragorn (doprovázející trpaslíky; v Elrondově domě; v Mirkwoodu)
* Legolas sestřelí draka
* trochu realističtější drb - Legolas buď v Mirkwoodu nebo Bitvě 5 armád/Dol Gulduru
Ehm... trochu jsem se rozkecala.
Tohle vše je spíš mix mých vroucných očekávání s informacemi, které krouží netem.
Na závěr se k tobě připojuji - konec světa počká až po Hobitovi (a to obou).
P.S. - Říkala vám ta překladatelka svojí verzi jména Smaug?