Omlouvám se , jestli prudím s něčím, co mě baví, takže o tom dokážu mlít do nekonečna, ale k Tvému dotazu:
Určitě se jedná o výtah v administračce, takže bude mít sběr, ideálně oběma směry, nebo alespoň dolů (pozná se podle toho, že kromě nejnižšího a nejvyššího patra jsou všude dvě tlačítka se šipkama).
Každopádně pokud jedeš dolů, zmáčkneš tlačítko se šipkou dolů a měl by Ti přijet výtah, který jede ve Tvém požadovaném směru jízdy, ať už tam máte výtah jeden, nebo víc.
Volby z kabiny, například u někoho, kdo špatně přivolal výtah - třeba ve směru dolů - a chce jet nahoru, by neměly otočit směr jízdy výtahu, když ostatní volby jsou dolů, protože záleží na venkovní volbě v patře, pokud se jedná o směr jízdy, a výtah sbírá požadavky v tom samém směru. Z kabiny jenom upřesňuješ, kam v tom směru jedeš.
Možná to vysvětluju trochu složitě, ale pokud máte v patře ukazatele směru jízdy - šipky, pak vidíš, kam výtah pojede, šipka ukazuje směr další jízdy.
Pokud Ti zastaví výtah a jede v opačném směru, než chceš, je určitě něco špatně.
Buďto je nastaven v tomto případě přednostně sběr nahoru, což je velmi neobvyklé (když se Ti to stává při jízdě dolů), pokud se dělá něco podobného, bývá to právě přednostně směr dolů a požadavky nahoru se vyřizují individuálně, a to je hlavně u bytovek, kde ráno všichni jedou dolů a vypadnou do práce, z které se pak vracejí různě.
Pokud je u Vás obousměrný sběr, což u administraček bývá v 99% případů, měl by přijet výtah ve Tvém požadovaném směru absolutně bez problémů a dlouhého čekání, zvlášť, když je jich víc.
Jinak je opravdu chyba v nastavení řízení, nebo ten sběr jednoduše nefunguje jak má, výtah si neurčuje priority, může být vypálený nejaký spoj na řídící kartě, může to být z několika důvodů.
Nebo je naopak nastavená prioritní volba z garáží nebo z přízemí - recepce, nebo do některého podlaží nahoru, kde sídlí vedení. Možností je hodně, ale sběr by fungovat měl, o tom žádná.
Nevím, jak moc je to důležité, ale jestli to opravdu vadí, tak by to chtělo prověřit, co je tam nastaveno, jestli tam nejsou schované nějaké prioritní volby, a hlavně, jestli to, co je nastaveno, funguje, jak má. Občas se stane, že sběr "vypadává", hlavně při špičce, a výtah pak jezdí, jako by sběr neměl.
Mno, je to koneckonců jenom stroj s umělým mozkem a stvořil ho člověk
.
Tak, konec huboumletí a konečně k tématu.
A víš, že se mi to líbilo? Bylo to trochu staromilské, ale fakt jsem se pobavila
Zatím jsem zkoukla jenom "What´s cookin?", ale postupně dám i ty další. V dnešní době oddechovka.
Ještě jeden link s výtahem. Ne, neboj se, není to ta příšerná holčička, co se zjevuje lidem v náhle zhaslým výtahu a řve tam na ně, to bylo i pro mě za čárou. Tohle je dobrý hlavně na začátku, i když je představitel zjevně profesionální herec. První dvě scénky, pak už to není nic moc, ale začátek mě opravdu pobavil, hlavně ta třetí scénka, říkala jsem si, že mám konečně levné řešení pro zákazníky, co věčně otravujou kvůli ceně.
http://www.youtube.com/watch?v=ySZ1RGvIDyo