Honem v rychlosti opravdu první dojem, budu muset jít ještě jednou, abych to pobrala. Přinejmenším jednou.
Bez rozboru scén a vůbec detailů, s maximální snahou o spoiler-free vyjádření.
Nejdřív technická poznámka: nechápu, proč je půlnoční premiéra, když před námi bylo evidentně regulérní představení. Budu si muset příště opatřit lepší info. A to nemluvím o tom, že odcházejíci hlasitě komentovali, co viděli, ...
.
V kostýmech jsem viděla dva - tři lidi, o půlnoci byli všichni v civilu, včetně mě.
Jo, a k dovršení vší smůly vedle seděl ruský pár, cpali se popcornem, lemtali kolu a žvanili, ještě, že je to většinou přehlušilo.
Tak, a teď k vlastnímu filmu, vše IMHO!
Subjektivně, první díl byl pro mě příjemnější, to je to pravé vyjádření. Ač nerada, musím přiznat, že ta Spáčilová má v něčem pravdu.
Takže to rozdělím a plusy a mínusy a začnu zápory, opakuji, pouze moje jedno shlédnutí!
Film je temnější, než AUJ, rychlejší, míst k pobavení jenom pár a žádné k hlasitému vyprsknutí, jeden se spíš baví "mezi řádky".
Rychlé je to až moc, kromě klasických superrychlých bojových scén je finále v Ereboru takovej fofr, že máš co stíhat.
Jak se už někde psalo, konec přijde opravdu náhle, aspoň já (a podle všeho ani ostatní) to nečekali. Žádné dějové ukončení, jako bitva v Helm´s Deep, žádné závěrečné provolání Gandalfa.
Děj Tě strhne a v momentě, kdy 2 vteřiny zíráš na zešedlé plátno, je jasné, že je konec a v ten moment se ozve píseň a s dalším pársekundovým zpožděním jdou titulky. Pravda je, že první, co tě napadne, je: "A na zbytek mám čekat rok?!", ale prostě to jinak nebude.
K technické stránce věci - zase mi vadí porušování základních zákonů fyziky a jestli to v AUJ vyvažovaly humorné scény, tady ne, takže je to pro mě jenom těžko k uvěření. Navíc je tam ve scéně z dolů reminiscence na jeden kultovní film, ale třeba mi to jen tak přišlo.
Postavy:
Hrůza hrůz: Lego. Jeho pevný mužný modrý pohled přímo do kamery byl jeden z momentů, kdy se projevilo kouzlo nechtěného a bavila jsem se tam, kde jsem neměla. Jeho bojové scény - děs běs. Jean Marais, který to kordem natřel řádově padesáti zlounům, byl součástí mého mládí, ale zrychlené scény, kdy jedním šípem dva orky zabil, a kdy s Tauriel přemůžou komando skřetů poté, co tito skřeti hravě vyřídili jiné elfy,.... Už je to jak počítačová hra, a to mě neba.
Samozřejmě, má svou hvězdnou scénu, jako ve všech filmech, ale tu jistě identifikuješ sama.
Pak by mě zajímalo, co řekneš Béornovi v medvědí podobě. Evidentně budou některé scény v EE, aspoň doufám, kromě notorického momentu, jak se dobývá do svých vrat, jsou na jeho zvířecí podobu záběry dost zdálky, což mě teda zklamalo. Přiznám se, že jsem nejdřív vůbec nepoznala, že je to on, myslela jsem, že je to nějakej warg, či co.
Ehm, mladá láska, to je ráj, aneb Tauriel a Kili - nebejt jejich závěrečné scény a klasické předcházející scény (jsem radši vymazala detaily), byla by to spíš zábava, ale takhle,.... grrrr! A ještě klišé nad klišé!
To vše pod dohledem žárlivost mužně snášejícího Lega
.
Teď to nejdůležitější a bez spoilerů. Kdybych měla parafrázovat Spáčilovou, řekla bych "Je to fajn, ale Tolkien to není".
Mno, je to Tolkien, ale ne fšude, a teď nemyslím Tauriel.
DoS natvrdo propojuje TH a LOTR, a to fakt natvrdo, až mi to zapadání kostiček do sebe na první shlédnutí vadilo, protože to opravdu není TH. Dvojka je spíš "missing link", ale třeba mě to jenom zastihlo nepřipravenou na TAKOVÉ propojení všech a všeho.
Uvidíš sama.
Teď plusy, pro změnu a začnu u postav:
Tauriel: překvapivě mi nevadí, když pominu, že tam nemá bejt, ale pokud nemlátí skřety hlava nehlava, vypadá normálně a chová se celkem logicky, takže překvapivě ano, lze zvládnout bez problémů.
Thranduil: paráda, scéna s Thorinem dle očekávání skvostná
Bard: u něj si jeden ani neuvědomí, že to někdo hraje, tak přirozeně mi to přišlo
Master of Lake Town a jeho nohsled: netřeba superlativů, jenom to čiší z plátna, najmě SF si jeden užije, škoda malého rozsahu, ale to je zaujetím pro představitele
Bilbo: sice se předešle, že se změnil, ale s těmi pavouky si teda poradil. Jinak rozsah role menší, aby se vystřídaly děje, což zamrzí, ale nádherná scéna s motýly dle očekávání je jednou z těch, co to vyváží.
Thorin and Co. totéž, u Thorina jisté náznaky, jak slibováno, ale jinak hlavně akce, akce, akce.
Gandalf - mno, teď nemůžu říct, co mi scény v Dol Gulduru připomněly, ale prostě standard
Pavouci: mlask
To nejlepší nakonec: Smaug, v celé kráse, aspoň teda mě nezklamal a Benedict Cumberbatch rovněž.
Necromancera Ti nebudu posuzovat, abych neprozrazovala.
Suma sumárum: ano, samozřejmě, ale asi to chtělo ubrat na převelikém těšení. Film je jakoby "těžší", AUJ byla proti tomu dost odlehčená, spousta na mě příliš rychlé akce a málo přitom uvěřitelných momentů, ale mistrovské herecké výkony, nádherné záběry krajiny, Erebor,...Smaug a filmařina jako taková excelentní. Jenom si ještě zvyknout na propojení s LOTR, čemuž míním napomoct opakovaným pokoukáním.
Dlužno ještě dodat, že většině lidí se to líbí víc, než AUJ,... mno, uvidíme, třeba se mi to "rozleží".
Teda, namlela jsem toho věru dost a o ničem, ráda proberu fšecko, až to uvidíš Ty
.
P.S. Dle mne v úvodní sekvenci cameo PJ, ale jistá si nejsem