Upřímně - těším se, až to J.R.R.Martin dopíše sám. Jsem zvědavá, jak moc se nechá ovlivnit scénářem někoho jiného a hlavně poměrně bouřlivou reakcí diváků na závěrečnou sérii a zejména na její poslední díl. On se sice ke scénářům vyjadřoval, ale to byla asi tak všechno.
Za mě: dala jsem sem tenhle topic v době, kdy seriál začínal a mě to bavilo. Skončila jsem někdy u šesté série, pak jsem si už jenom četla obsahy jednotlivých dílů. Na rozdíl od zažraných fanoušků mi to kromě hromady sexu a potoků krve časem nějak nic nedávalo. Nejsem puritán ani citlivka, ale když to není o ničem jiném (a to byl můj případ), pak to přestane táhnout. Že lidi jsou svině a udělají cokoli kvůli moci a majetku a neštítí se ničeho, vím už nějakou dobu a fakt kvůli tomu nemusím sledovat scény, který si pak budu tejden vytloukat z hlavy.
Někdo napsal v jakési diskuzi, že by to byla dobrá počítačová hra. Souhlasím.
Osobně si myslím, že by si J.R.R. Martin stejně nedovolil žádný happyend, ale opravdu by mě zajímalo, jak by to zaonačil on. Pevně doufám, že zaonačí, že dopíše.
K tomu závěru: Daenerys Targaryen dostala, co zasloužila, stejně jako většina ostatních postav. Že je magor, bylo poznat už v době, kdy jsem ještě koukala na celé epizody. Akorát nechápu, když Jon Sníh měl vlastně nárok na trůn, proč si ho někdo dovolil poslat do vyhnanství za Zeď, když on, tedy Jon, by si býval mohl dělat, co chtěl. Proč z něho nakonec udělali měkkejše, nevím. Ale - viděla jsem video ze čtené zkoušky toho závěru, kdy zabije Daenerys a on, tedy představitel Jona, normálně začal brečet! Prý měl dokonce z toho seriálu problémy s hlavou a taky s pitím,... (nebyl jedinej - představitelka Sansy to taky psychicky nezvládala, asi to bylo opravdu náročný). Mno a Bran "na trůně",... mně byl strašně protivněj od tý doby, co začal bejt chytrej. Arya - O.K., to k ní sedělo, moje velmi oblíbená postava. Zato Sansa se mi nějak nezalíbila, i když charakter taky opsal pěknej oblouk. Můj další oblíbenec Tyrion přežil, to potěšilo.
Takže suma sumárum,rozčarování necítím, protože jsem, evidentně na rozdíl od ostatních, žádný zázrak nečekala. Jen ta náhlá demokracie je po tom všem a těch letech trochu příliš vzletná a rychle nastolená, než aby byla uvěřitelná, aspoň pro mě. Prý byl ten poslední díl hodně uspěchaný, aby to uzavřeli. Já vím jenom obsah, takže nemůžu posoudit, ale nechce se mi věřit, co je k tomu vedlo, proč to zkrátili o dvě (tuším) epizody proti ostatním sériím. Z finančních důvodů se mi to nezdá.
Hehe, ty zoufalé matky, co pojmenovaly dcery po Daenerys a teď si rvou vlasy,... to pobavilo.
Jsem zvědavá, kdy ty dva (dle některých dokonce tři) další díly vyjdou. Zatím to jsou jenom takové, u masa se říká odřezky.
Co Ty?