Souhlasím na milion šest procent. Šílenství, ze kterého si nedovedu představit zase zpátky normální průběh. Dějou se tam věci, že by se komunisti mohli učit a dějou se v proklamované kolébce demoracie, to je na tom to nejhorší.
"Doba, vymknuta z kloubů, šílí". To měl řící snad Egon Ervín Kisch, ale nejsem si jistá. Každopádně to sedí i na tuhle dobu.
Mno, dívala jsem se dost dávno tomu na uvažované obsazení toho seriálu a odvázaná jsem z toho teda nebyla, ale třeba bude všechno jinak.
Až na to, že do Tolkiena teda rozhodně nemůžou vecpat černochy, genderově nejisté elfy a podobné zhůvěřilosti.
Mám přesně stejný pocit, co se týče seriálu. Jsem nedočkavá, ale trochu se děsím a ve světle toho, co se děje, mi přijde odklon od Tolkiena směrem k vlastní fantazii to nejmenší zlo,....
A aby nebylo dost špatných zpráv, zemřel Ian Holm, představitel Bilba, pravda, v požehnaném věku 88 let.
Kdybych měla ocitovat některé komentáře:
Zemřel herec Ian Holm, který ztvárnil Bilba v Pánovi prstenů
19.06.2020
V 88 letech zemřel britský herec Ian Holm, informoval o tom Guardian s odvoláním na Holmova agenta.
„Všestranný herec, který hrál všechno od androida přes hobita až po krále Leara,“ popisuje Guardian Holma, který podle jeho agenta zemřel dnes ráno.
„Zemřel v pokoji obklopený svou rodinou a pečovateli v nemocnici,“ uvedl podle Guardianu agent. Holm podle něj trpěl nemocí spojenou s Parkinsonovou chorobou.
V roce 1979 se Holm proslavil například rolí lodního vědeckého důstojníka a zároveň androida Ashe ve filmu Vetřelec. Za roli kouzelnického atletického trenéra Sama Mussabiniho ve filmu Ohnivé vozy z roku 1981 získal cenu Bafta a byl nominován na Oscara.
Novou generaci obdivovatelů si získal díky roli Bilba v trilogii Pán prstenů a filmové sérii Hobit.
Ještě tento měsíc se jeho jméno objevilo v médiích když se omlouval z účasti na znovushledání herců a filmařů. „Je mi líto, že vás neuvidím, stýská se mi po vás všech a doufám, že vaše dobrodružství vás zavedou na mnoho míst, já jsem v karanténě v mém hobitím domě,“ vzkázal Holm svým kolegům.
Holm se narodil v roce 1931 v Essexu a od mládí hrál v divadle, v roce 1960 byl u založení Královské shakespearovské společnosti. Stal se z něj její přední herec a později slavil úspěch ve filmu.
V sedmdesátých letech se objevil mimo jiné ve filmech Robin a Mariana, Ohrožení Britannicu a Marie Stuartovna, královna Skotska a dekádu uzavřel kultovním Vetřelcem z roku 1979, kde dostal proslulou roli androida, kterého považuje hlavní hrdinka Ripleyová od začátku za nepřítele.
Osmdesátá léta zahájil nominací na Oscara za drama Ohnivé vozy a zahrál si také v Tarzanovi a ve známé fantasy Terryho Gilliama Brazil. S Woodym Allenem spolupracoval na filmu Jiná žena, se Stevenem Soderberghem na Kafkovi a s Lucem Bessonem točil sci-fi Pátý element, kde hrál kněze.
Na významného filmového i divadelního herce zavzpomínali i kolegové ze slavné trilogie, představitelé Froda Pytlíka a Legolase Elijah Wood a Orlando Bloom.
„Dnes jsme ztratili legendu. Ve filmu Pán prstenů hrál jednu z nejmenších postav, ale pro mě to bude vždycky gigant,“ napsal Bloom.
„Je mi tak smutno, když slyším, že jedinečný a brilantní sir Ian Holm zemřel. Sbohem, strýčku,“ uvedl s odkazem na jejich postavy Wood.
Vzpomínku připojil i další z herců slavného filmu, představitel Smíška Dominic Monaghan. „Pete Jackson mi říkal, že to je ten nejlepší herec, s jakým kdy pracoval. Studoval jsem ho, kdykoli to šlo. Na place i mimo, byl to kouzelný člověk,“ napsal k záběru z filmu Pán prstenů: Návrat krále.
Bilbo´s Song aneb Howard Shore a jeho skladba z Návratu krále:
https://youtu.be/OUKWzn_4koc